Lav mad som i de nordafrikanske lande


Den minder om en traditionel stegeso, men Jamie Olivers tagine kan noget helt andet. Det kegleformede stentøjslåg rekondenserer dampen fra maden til vanddråber på lågets køligere inderside, hvorefter de drypper ned og holder maden saftig. Taginens ”skorsten” sikre samtidig en vis fordampning under tilberedning, så maden bliver en blanding af kogt og dampet.

Taginen kan anvendes til utrolig mange typer ingredienser som, når de står og simrer i flere timer, forvandles til yderst velsmagende, møre middagsretter, hvor hver rets unikke smag er lige så kraftfuld og karakteristisk som dens duft.
Din Jamie Oliver tagine skal krydres før ibrugtagning !

Gamle afrikanske traditioner byder, at en tagine krydres, før den tages i brug. Kom gulerødder, løg og selleri samt krydderier som spidskommen, karry, koriander, ingefær og paprika i din tagine og dæk dem med vand. Stil taginen over blus eller i ovnen ved 150 gr. og lad det småkoge en times tid. Lad den stå i ovnen til det hele er koldt. Tøm taginen som nu er klar til at blive brugt.

I de nordafrikanske lande har man i årtusinde anvendt taginen i madlavningen og de mest kendte og klassiske tagineretter laves med lam, kylling, tomater, fennikel, hvidløg, citroner, lime, safran, kvæde, dadler, rosiner, abrikoser og honning.

Jamie Olivers tagine er en traditionel marokkansk gryde til slow-cooking og koster kr. 499,95. Fås hos Imerco.
Marokkansk tagine med lam

3 løg skåret i kvarte

10 hele fed hvidløg

Olie

1 kg. lam skåret i tern

Salt

2 tsk. sød paprika

En kvart rød chili i små tern

100g tørrede abrikoser skåret i tern

1 tsk. spidskommen

1 tsk. kardemomme

1 tsk. gurkemeje

1 tsk. kanel

1 cm. ingefær skåret i tern

1,5 tsk. koriander

6 gulerødder

10 kartofler

Et kvart hvidkål i tern

4 dl bouillon

Frisk koriander og frisk persille

Ristede mandelflager

Varm olien ved middel varme i taginen eller gryde og svits løg og hvidløg heri nogle minutter og brun derefter kødet. Kom alle krydderierne i retten og lad det svitse i 1 minut og kom så bouillon ved og lad retten simre i ca. 1,5 timer. Herefter kommer du abrikoserne ved, samt gulerødder, kartofler og hvidkål oven på kødet og lad det dampe i yderligere 15 min.
Pynt med mandler, frisk persille og frisk koriander. Retten servers med brød.